June 23, 2021 07:50
Македонија

Во првата недела од мај за 37 отсто е намален бројот на новозаразени и починати од Ковид-19

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) во текот на минатата недела (од 3 до 9 мај), тестирани се вкупно 15.781 материјали во лабораториите за тестирање за присуство на коронавирусот, што зголемување од 5,4% во однос на претходната недела.

Регистрирани сe 1.304 нови позитивни случаи од 33 градови во државата со намалување од 37,2% во однос на неделата претходно.

Пријавени се 105 смртни случаи од 21 град, 37,1% помалку во однос на минатата недела.

Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=482; 37,0%), со неделна инциденца – 78,0/100.000. Највисока неделна инциденца од 169,9/100.000 е регистрирана во Виница.

Процентот на позитивност се движи од 2,5% до 12,2%, односно во просек 7,5%.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи.

„Најзастапена е возрасната група на лица над 60 години (n=508, 39,0%). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 40-49 (n=227; 17,4%), 50-59 (n=208; 16,0%), 30-39 (n=176; 13,5%) и 20-29 (n=106; 8,1%). Најмал број е регистрирани има кај децата до 9 години (n=26; 2,0%) и 10-19 години (n=53; 4,1%). Се забележува намалување на бројот на заболени кај сите возрасни групи, со најголемо процентуално намалување кај лицата до 39 години (41,1%)“, информираат од ИЈЗ.

Кај починатите лица, во однос на возраста, 91 лице биле над 60 години, 6 лица на возраст од 50-59 години, 5 лица на возраст од 40-49 години, 2 лица на возраст од 30-39 години и едно лице на возраст од 20-29 години.

По добиени два негативни теста, со статус „оздравени“ се стекнале 4.502 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, со зголемување од 12,2% во споредба со претходната недела.

Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 3 до 9 мај, како и кумулативната состојба со Ковид-19 во државата се објавува на веб-страницата на Институтот за јавно здравје.

AnimeDao animedao website: Watch The Daily Life of the Immortal King Episode 10.5 (https://animedao.nl/m/1zeg/ep-10)

AnimeTV death note anime tv: The Quintessential Quintuplets 2 Episode 12