September 16, 2021 22:53
Македонија

Во Горно Крчишта одбележан патронот на црквата „Свети Спас“

Во Горно Крчишта одбележан патронот на црквата „Свети Спас“

Дебар, 14 јуни 2021 (МИА) – Во Горно Крчишта, општина Маќелари, околија Пешкопеја, вчера беше одбележан патронот на црквата Св.Спас, што традиционално се прави во неделата по празникот, откако поголемиот број од жителите се иселиле од селото.

-Ова беше 12-та традиционална средба на која присуствуваа Македонци, кои сеуште живеат во ова село, а кои ги има се помалку по број, како и оние кои влечат корени од ова село, а сега живеат во други делови на Албанија, како и во Македонија, меѓу нив и семејства од Дебар, кој е на оддалеченост од десеттина километри, пренесува електронското издание на весникот „Илинден“.

Како и изминатите години богослужба одржа свештеникот Ристо Кумбароски од Кичево, кој потекнува од ова село.

Во селото Крчишта има пет цркви и за сите нив се грижат самите Македонци. Црквата Свети Спас датира од 1232 година и од страна на албанските власти е прогласена за споменик на културата. Беше преосветена во јуни 2009 година откако со помош на Македонците од Крчишта, посебно на Левко Радевски, кој од Крчишта беше доселен во Дебар, беше поправен кровот и обновена оградата. вт/бак/

Shippuu! Iron Leaguer Episode 52

Animepahe: Tanin no Kankei anime episode 2 online free at https://animepahe.cc watch anime online

AnimeDao: Ryu the Primitive Boy anime episode 22 online free at https://animedao.nl detective conan animedao

Website https://aniwatch.pro: Watch Wasteful Days of High School Girl aniwatch Episode 12 watch animes

Provenexpert: https://www.provenexpert.com/kissanimemx/

Giantbomb: https://www.giantbomb.com/profile/gogoanimebe/about-me/