June 28, 2022 03:05
Свет

Властите во Конго заплениле слонова коска од 80 до 100 убиени слонови

Властите во Демократска Република Конго објавија дека во последните седум дена се запленети 1.500 килограми слонова коска, што претставува 80 до 100 убиени слонови.

– Полицијата уапси две лица кои во посед имале 1.500 килограми слонова коска. Уапсените рекле дека не ги убиле слоновите. Тие изјавиле дека слонова коска им ја дале оние што убивале слонови и кои барале пазар за да ги продадат, рече Крис Камонге, офицер за безбедност во провинцијата Хаут-Катанга.

Маитре Сабин Манде, член на мрежата за природни ресурси во ДР Конго, рече дека големината на секое парче покажува дека тоа е слонова коска на возрасни слонови.

Тој истакна дека запленетата слонова коска сега е во рацете на властите, иако одговорните за убиството на слоновите не се уапсени.

Убивањето слонови во ДР Конго поради нивната слонова коска е присутно многу години.

Слоновата коска е назив за материјал направен од забите, односно бивните на одредени животни како што се слонови, нилски коњи, моржови, нарвали и слично. Најчесто се добива од забите на слон, па оттука и името слонова коска.

Слоновата коска се користи за правење украсни предмети или предмети за практична употреба. Пред употреба на вештачки материјали (пластика и сл.), од слонова коска се правеле топчиња за билијард, клавиши за пијано, копчиња и разни украси.

https://go88.gg/

hướng dẫn rút tiền sunwin