June 25, 2022 13:47
Свет

Владимир Гушчин: Постојните вакцини штитат и од сојот омикрон

Постоечките вакцини против коронавирус ќе обезбедат заштита од потешки форми на Ковид-19, како што е и новиот вид омикрон, изјави Владимир Гушчин, шеф на лабораторијата на рускиот истражувачки центар „Гамалеја“ за механизмите на различноста на популацијата на патогени организми.

„Можеме да бидеме сигурни дека вакцините ќе продолжат да работат и ќе штитат од потешки форми на инфекција, како што се случи со сите претходни видови на вирусот, а тоа е најважното нешто“, изјави Гушчин за вестите на телевизијата „Русија-24“.

На прашањето дали е неопходно да се прилагоди составот на вакцините против Ковид-19 поради појавата на сојот омикрон, Гушчин одговори дека ќе може да се каже нешто поконкретно по доволно проучување на вирусот.

„Одговорот на тоа прашање ќе биде можен дури по експерименталното истражување. Претпоставувам дека првите резултати ќе бидат достапни за научната заедница за три или четири недели. Ќе може да се потпрете на нив. Засега не можеме да кажеме колку тоа ќе биде потребно“, објасни Гушчин.

Според него, ако е вистина дека вирусот претрпел повеќе мутации, првото прашање што се поставува е како влијаел на ефикасноста на вакцините, бидејќи одредени мутации можат да ја намалат можноста за неутрализирање на вирусот.

„Тоа го знаеме од искуството на справување со претходните соеви. „Иако постои одредено намалување на ефикасноста во однос на одредени соеви, не исчезнува целата заштитна функција на антителата“, додаде Гушчин.

Светската здравствена организација (СЗО) именуваше нов вид на омикрон минатата недела. Станува збор за сој кој има голем број мутации, од кои некои се загрижувачки за СЗО.