March 5, 2021 07:39
Македонија

Влада: Не е правно нормирано лице починато од КОВИД-19 да биде во затворен и залемен метален сандак

Владата на денешната седница го прифати заклучокот на Комисијата за заразни болести, дека овластените оператори за погребални услуги се должни да го применуваат соодветниот наменски Протокол за превенција од инфекција и контрола за безбедно управување со мртво тело во контекст на КОВИД-19. Според Протоколот, не е правно нормирано дека постапувањето со тело на умрено лице кое починало од заразната болест КОВИД-19, се врши во затворен и залемен метален сандак.

Воедно, со овој заклучок Владата наведува дека подготовка, завиткување, транспорт и закопување на мртво тело кое починало од заразната болест КОВИД-19 не е утврдено дека се врши во затворен и залемен метален сандак ниту во Правилникот за условите и начинот за закопување, ископување и пренос на умрено лице.

Согласно протоколот и правилникот, ексхумацијата на починатите е дозволено, но не порано од една година.

Spirit Chronicles Episode Preview at website https://animeplanet.cc anime planet free

Watch My Hero Academia: Two Heroes (Dub) Episode Full (https://gogoanime.be/m/eYQl/ep-1) at website https://gogoanime.be sites like gogoanime