April 11, 2021 12:07
Македонија

Влада: Најновиот извештај на Фридом Хаус констатира напредок со позитивни оценки за реформите

Во извештајот на организацијата Фридом Хаус за 2021 година генералната оценка е дека Владата на повторно избраниот премиер Зоран Заев направила пресврт во однос на повеќегодишното претходно уназадување на демократијата, и дека сериозно прашање за државата е тоа што ЕУ не го одржа ветеното дека земјата ќе го започне процесот на преговори на крајот од 2020 година.
Во извештајот „Слободата во светот”, годинашната оценка за државата е 66 од можни сто поени, што е за три поени напредок од лани.
Фридом Хаус се повикува на позитивните оценки на ЕУ за реформите во правосудството, и дека е потребно да продолжи практикувањето на законските можности за зајакнување на независната работа на судиите.
Во документот е забележан прогрес во поддршката на граѓанското општество со констатација дека дел од граѓанските организации кои застапуваат човекови права укажуваат на притисок врз нивното работење од страна на ВМРО-ДПМНЕ и нивните поддржувачи.
Извештајот констатира дека работата на невладините организации е слободнa и безбеднa со сериозни промени за разлика од периодот до 2017 година.
Фридом Хаус нотира дека расте бројот на критички и независни медиуми особено на онлајн платформите.
За делот на извештајот кој регистрира дека новинарите работат во услови на политички притисок и дека се констатирани напади врз новинарите, треба да се истакне дека во последните години за овие инциденти се спроведува итна постапка и дека редовно институционално се процесуираат сите предмети за физички или вербален напад врз медиумските работници.

Watch Attack on Titan (Dub) Episode 24 (https://animeplanet.cc/m/P6wy/ep-24) at website https://animeplanet.cc. See more anime planet sign up

Watch Jujutsu Kaisen (TV) Recap Episode Full (https://animeflix.nl/m/dePw/ep-1) at website https://animeflix.nl. See more animeflix a silent voice