January 21, 2020 15:16
Економија

Владата предлага укинување на Законот за пазарџиите, ќе се носи ново решение

 Владата на денешната седница донесе решение да се укине Законот за трговија на зелените пазари што беше донесен на иницијатива на повеќе пратеници и имаше одложено дејство и требаше да стапи на сила од 1 јануари 2020 година.

Анализите на Министерството за економија, како што информира ресорниот министер Крешник Бектеши, покажале дека од законското решение ќе имаат штета сите, а особено пазарџиите поради што е предложено укинување на ова законско решение. Во меѓувреме, како што рече, Министерството ќе изготви нов закон во консултација со сите засегнати страни во кои ќе бидат вметнати забелешките на пазарџиите.

Одлуката на Владата ќе биде доставена до Собранието и се очекува по скратена постапка да биде поништено законското решение.

Според најавите од министерот Бектеши, се очекува на почетокот на наредната година да биде донесено ново законско решение за трговија на пазарите на зелено.

Нови вести

Раст на кредитите и депозитите и во декември

Igor

Со измени на Законот ќе се реши проблемот на локалното население со концесиите за експлоатација на минерални суровини

Igor

Расте бројот на новоотворени е-продавници, активни 968 веб страници

Igor