June 26, 2022 07:02
Македонија

Владата предводена од СДСМ носи решенија за енергетската криза и го штити стандардот на граѓаните

Владата предводена од СДСМ и институциите преземааат сериозни чекори за надминување на енергетската криза и заштита на стандардот на граѓаните.
 АД ЕСМ го презема управувањето со БЕГ и Топлана „Скопје Север” со што ќе се реши кризата со топлинската енергија, а скопјани ќе имаат парно греење до 1 часот по полноќ.
 Претходно се преземени решенија со кои се искористија сите расположливи домашни капацитети за производство на електрична енергија.
 АД ЕСМ во моментот покрива 100% од потребите на универзалниот снабдувач со електрична енергија кој ги снабдува домаќинствата и малите потрошувачи на регулираниот пазар.
 Преземен и првиот чекор за заштита на економскиот стандард на граѓаните од покачените цени на енергенсите. Со 60 милиони денари ќе се субвенционираат месечните трошоци за струја на 7.500 домаќинства.
 Владата во моментот интензивно работи на нови мерки што ќе значат директна финансиска поддршка за граѓаните и стопанството за справување со последиците од повисоката цена на струја.
 Ова е одговорно и домаќинско управување на институциите од страна на СДСМ која секогаш работи за граѓаните.
 Од друга страна јавноста сведочи на деструктивно однесување на ВМРО-ДПМНЕ и нивните градоначалници.
 Наместо мерки и решенија, градоначалничката Данела Арсовска ги игнорира барањата на скопјани и се иззема од одговорност, а ВМРО-ДПМНЕ постојано пласира лажни вести, блокира и неосновано обвинува.
СДСМ и понатаму продолжува посветено и одговорно да ги решава сите предизвици и да го заштитува стандардот на граѓаните.

 

https://tai.go88.is/

download sunwin pc sunwindy sunwin link tải