January 21, 2022 00:20
Македонија

Владата единствено надлежна, Регулаторна не дозволува Градот да дистрибуира топлинска енергија

Владата во јули 2019 година донела одлука со топловодната мрежа, да управува новоформираното претпријатие за дистрибуција на топлинска енергија и гас „Градски енергетски систем” (ГЕС). Меѓутоа, Регулаторната комисијата за енергетика (РКЕ) го одбила барањето на Град Скопје и не им издава лиценца на ГЕС за вршење дистрибуција на топлинска енергија од градското јавно претпријатие.

Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика е конечна, а АД ГЕС Скопје поведе спор против оваа Одлука за одбивање на барањето и до овој момент сè уште не е стигната пресуда по овој предмет. И во текот на претстојнава грејна сезона, од таа причина не се реализираше преземањето на топловодната мрежа од страна на Град Скопје од сегашниот снабдувач „Дистрибуција на топлина Балкан Енерџи”.

Во овој момент има три системи за централно греење, коишто во моментов ги управуваат фирмите БЕГ, ЕСМ-Енергетика и Скопје Север кои функционираат одделно и како фирми самостојно си носат одлуки за начинот на работа.

Од Регулаторната комисија за енергетика досега на овие компании им давале конкретни препораки за поефикасно и конкурентно производство и дистрибуција на топлинска енергија во главниот град, но се потенцира дека сепак станува збор за компании кои имаат автономија во носењето на деловни одлуки.

Во меѓувреме, цената на гасот на европските берзи во неколку наврати ја надмина границата од 1.000 долари за илјада метри кубни, односно неговото драстично поскапување би можело да ги зголеми и сметките за парно греење.

Регулаторната комисија за енергетика РКЕ носи одлуки кои чекори ќе се преземат со цел да не дојде до оптоварување на енергетскиот систем, а Владата сè уште нема донесено мерки за решавање на енергетската криза со цел заштита на граѓаните и приватниот сектор од ценовни шокови од драстичното зголемување на цените и едностраното откажување на договорите од страна на некои од снабдувачите со електрична енергија.

https://44anime.net/. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

4 anime Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai

free anime 4Anime Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time

anime website Mieruko-chan

watch anime free Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Mugen Train Arc

4Anime JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind (Dub) Episode 31