September 23, 2019 05:38
Македонија

Вечер на серенада во Делчево

Продолжуваат културните збиднувања во Делчево во рамки на таканаречената „Вечер на серенада”. Како што информираше директорот Методи Толевски, на настанот кој се одржува вечерва ќе настапат староградски групи од Делчево, Виница, Берово и од градот Гоце Делчев, Република Бугарија.
– Ова е втор дел од таканаречената „Вечер на серенади” на која покрај домашната пејачка група „Ѓурѓа” и оркестар „Делчевски еснафи”, вечерва ни гостуваат и групата „Беровски тамбураши” од Берово, група „Мелем” од Виница и група „Неврокоп” од Гоце Делчев, Бугарија. Се надеваме дека публиката ќе присуствува во голем број и ќе се потсети на староградските песни и серенадите, кои во минатото беа доста популарни во овој крај, истакна Толевски.
Претходно, како што додаде, по повод Денот на ослободувањето на Делчево со настап на Градскиот хор од Штип се реализираше првиот дел од овој настан.
Вечерта на серенади, Националната установа Центар за култура – Никола Јонков Вапцаров од Делчево, ја реализира под покровителство на Министерството за култура, а во соработка со општина Делчево.

Нови вести

КОД ТЕЛМА: И судии и адвокати спомнати во исказите за рекетот, може да завршат на распит кај Русковска

Filip

Јанева добивала 105.000 денари плата и уште толкав бонус?

Filip

Република Северна Македонија се подготвува за полноправно членство во НАТО: Зајакнати капацитетите на Работниот комитет за интеграција во НАТО за преземање на обврските од полноправното членство

Filip