September 23, 2019 00:05
Балкан

Венецијанската комисија ја заврши посетата на Тирана, мислењето до 11 октомври

 Делегацијата на Венецијанската комисија со едночасовната средба со парламентарната анкетна комисија ја заврши дводневната посета на Тирана.
Шефот на делегацијата, Карло Туори, изјави дека во текот на двата дена средби прибрале многу информации и оти мислењето комисијата ќе го соопшти на 11 октомври.
– Прибрвме многу информации. Имаме една јасна идеја, дали претседателот на државата го прекршил или не Уставот. Сите средби беа продуктивни затоа што добивме многу информации за да изградиме мислење кое ќе го соопштиме на 11 октомври, кусо изјави Туори.
Претседателот на анкетната комисија, Улси Мања, рече дека разговарале околу начинот на третирање на прашањето.
-Разменивме мислења како да го третирме ова прашање од законски аспект, поаѓајќи од највисоките професионални и уставни начела и станарди, со цел востановување на правна парламентарна традиција,рече Мања.
Четиричлената делегација се сретна со албанскиот државен врв, со претставници на вонпарламентарната и парламентарната опозиција,со владеачките социјалисти, со министерот за внатрешни работи, со граѓанскиот сектор, како и со единствениот уставен судија

Нови вести

Нов силен земјотрес во Албанија вечерва

24news

Се бројат штетите од земјотресот во Албанија, над 130 повредени

Filip

Шатори за граѓаните кои по серијата земјотреси не се чувстуваат безбеди во домовите

Igor