June 25, 2022 23:09
Економија Свет

Велика Британија со најниска стапка на невработеност од 1974 година

Стапката на невработеност во Велика Британија на почетокот на годината е најниска од 1974 година, но платите и понатаму заостануваат зад растечката инфлација, покажуваат официјалните податоци на соопшти Канцеларијата за национална статистика (ОНС).

Во првото тримесечје стапката на невработеност се намали на 3,7 отсто, што е најниско ниво од последниот квартал од 1974 година.

ОНС посочува дека првпат имало помалку невработени лица отколку слободни работни места, иако падот на стапката беше поттикнат и од зголемувањето на бројот на луѓе кои го напуштаат пазарот на трудот.

Според ОНС дека редовните плати, без бонусите, во март се намалиле за 2,9 проценти, а инфлацијата беше на највисоко ниво од ноември 2011 година.

Link tải Go88 Club cho Android APK | IOS mới nhất Tải Go88 cho máy tính PC Windows phiên bản mới nhất go88 lite

https://sunwin.fan/