Свет

„Вашингтон пост”: Трамп лаже над 50 пати дневно

Американскиот претседател Доналд Трамп кажува во просек повеќе од 50 лаги на ден. Ова е јасно од анализа на фактите направена од американскиот весник „Вашингтон пост”.

Додека претседателот Трамп влезе во финалната фаза од изборната кампања, тој почна да кажува повеќе од 50 лаги или лажни обвинувања дневно. Станува толку лошо што тимот за проверка на фактите не може да постигне во анализата, пишува весникот.

Заклучно со 27 август, претседателот кажал 22.247 лаги за 1.316 дена.

Весникот забележува дека на тој датум претседателот одржал говор во врска со прифаќањето на номинацијата на Републиканската партија.

„Можевме да ја ажурираме базата на податоци само до тој момент. Веќе заостануваме 8 недели. Овие податоци ги одржуваме главно за време на слободното време, што е додаток на нашата работа секој ден”, пишува „Вашингтон пост”.

Во 2017 година, прва година на претседателствувањето со Трамп, тој лажеше шест пати на ден. Оттогаш се зголемува на 16 пати на ден во 2018 година и 22 пати во 2019 година. Досега во 2020 година, шефот на државата во просек кажуваше 27 лаги на ден. Со ова темпо, претседателот веројатно ќе излажеше повеќе од 25.000 пати пред изборите.

GoGoAnime gogoanime 9: JoJo's Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable (https://gogoanime.be/m/DEr) Episode 39

AnimeFreak animefreaks website: Watch Attack on Titan Final Season Episode 15 (https://animefreak.ws/m/LbN2/ep-15)