January 19, 2021 15:49
Балкан

Вархеји: Односите со Западен Балкан се наш приоритет

Комесарот за проширување Оливер Вархеји, на денешната министерска конференција Европска Унија – Западен Балкан, потврди дека приоритет на Европската комисија се односите со регионот.

– Кога станува збор за миграциите, подобрување на соработката е клучна за зајакнување на способностите за управување со границите и борбата против криумчирањето, напиша Вархеји на Твитер.

Тој заедно со еврокомесарите  за правда и за внатрешни работи, Дидие Ренедерс и Илва Јохансон учествува на денешната видео конференција на министрите на ЕУ и Западен Балкан.

ЕК најави дека на конференцијата ќе се разговара за соработка во управувањето со миграцијата, вклучително и интензивирање на регионалната размена на информации, подобрување на информациските системи и зајакнување на капацитетите за прием и азил во пресрет на новиот Европски пакт за миграција и азил.

По презентацијата на Европол за постојаната борба против тероризмот во регионот, министрите ќе разговараат за тековните предизвици поврзани со тероризмот и насилниот екстремизам, вклучително и напредокот во спроведувањето на Заедничкиот акциски план за борба против тероризмот за Западен Балкан.

Ќе се дискутира и за подобрувањето на оперативната соработка во борбата против организираниот криминал, како и за новиот Акциски план на ЕУ за трговија со оружје и за Акцискиот план за дрога.

Noblesse (https://crunchyrollfree.com/m/61k6) Episode 13 at website https://crunchyrollfree.com crunchyroll 14 day trial

The Promised Neverland (Dub) Episode 12 at Funimation funimation dragon ball