February 3, 2023 11:20
Свет

Ванг апелира Русија и Украина да не дозволат прелевање на судирот

Шефот на кинеската дипломатија, Ванг Ји, во денешниот говор на генералната дебата на сесијата на Генералното собрание на ОН ги повика Украина и Русија да не дозволат „прелевање” на војната.

– Ги повикуваме сите заинтересирани страни да го спречат прелевањето на кризата и да ги заштитат легитимните права и интереси на земјите во развој, истакна Ванг, додавајќи дека приоритет е „олеснување на мировните преговори”.

Кинескиот министер за надворешни работи апелираше на „мирно решение на украинската криза преку фер и прагматични разговори”.

Кина е официјално неутрална, но западните земји понекогаш ја обвинуваат дека е премногу помирлива кон Русија.

Во Њујорк, Ванг се сретна со својот украински колега Дмитро Кулеба, кому му пренесе дека Пекинг повикува на почитување на „територијалниот интегритет на сите земји”.

Ванг за време на говорот го спомена Тајван, наведувајќи дека Кина мора „цврсто да се бори против сепаратистичките активности на Тајван и да преземе решителни активности за да се спротивстави на надворешното мешање”.