August 13, 2022 17:30
Балкан Македонија

Бугарското МНР бара состанок со Комисијата за надворешни работи за позицијата со Македонија

Нацрт билатералниот протокол со Скопје веќе е испратен до парламентарната комисија за надворешна политика, ова за БГНЕС го потврдија од прес-центарот на Народното собрание. Во оваа фаза, целиот процес целосно зависи од Комисијата за надворешна политика на Националното собрание, која се уште нема закажано состанок на оваа тема, наведува БГНЕС.

„ Би било целисходно Комитетот за надворешна политика веднаш да го свика овој состанок со учество на Министерството, да се разговара за сите достапни документи, да се формулира консолидирана бугарска позиција и да се утврдат следните чекори на бугарската дипломатија. Би било оптимално ако Советот на министри веќе го изразеше своето мислење за ова важно прашање за земјата. Доколку тоа не се случи во најбрз можен рок, МНР има мандат само да се придржува до Рамковниот став, Декларацијата на Националното собрание од 2019 година и заклучоците од ССНС од 2022 година, на кои предложениот нацрт-преговарачка рамка самиот не се исполнува целосно“ наведуваат од бугарското МНР.