December 6, 2022 02:43
Македонија

Бугарија го прифати скратеното име Северна Македонија кое го спореше

Со мојот бугарски колега Кирил Петков денеска се договоривме Бугарија да го прифати краткото име на земјава Северна Македонија подеднакво како и долгото име Република Северна Македонија, истакна македонскиот премиер Димитар Ковачевски на денешната заедничка прес-конференција со премиерот на Бугарија во Скопје.

Бугарскиот премиер Кирил Петков, пак, откри дека со македонскиот колега Ковачевски паднал договор за воведување директна авионска линија Скопје-Софија во следните 60 дена.

–На денешната средба со бугарскиот премиер Кирил Петков се договоривме Бугарија да го користи краткото име Северна Македонија подеднакво како и долгото име Република Северна Македонија. Министерството за надворешни работи испрати вербална нота до Обединетите нации со која се потврдува дека краткото и долгото име на државата се подеднакво валидни. Вчера го следев интервјуто на Петков и забележав дека бугарскиот премиер постојано се трудеше да го користи долгото име на државата, но сега ќе може слободно да го користи и краткото име. Освен тоа, со господинот Петков си дадовме збор дека ќе ја искористиме позитивната енергија и дека ќе ги унапредиме односите помеѓу двете земји, рече Ковачевски.

Тој додаде дека на 25 јануари ќе се одржи заедничка седница на двете влади и ќе се формираат работни групи кои ќе работат на соработката и на градење односи кои ќе значат посперитетна иднина.

– На 25 јануари ќе одржиме задничка седница на двете влади, ќе се формираат работни групи кои ќе работат на соработката и на градење односи кои ќе значат посперитетна иднина. Очекувам наскоро да се реализираат иницијативите што ги најави Петков. Следно е да го дефинираме и отворањето на граничниот премин Клепало, бидејќи на тој начин ќе се зголеми потеницијалот за туризам, а со тоа и врските помеѓу двата народа,рече Ковачевски.

Бугарскиот премиер Кирил Петков рече дека е задоволен од исходот на првата средба со македонскиот премиер.

– Важно е да се работи и да бидеме во постојана комуникација. Во нашиот Договор за добрососедство има јасна дефиниција во однос на јазикот и тука треба да кажеме дека Бугарија е многу горда поради тоа што е првата земја што ја призна независноста на Северна Македонија, рече Ковачевски.

На крајот на прес-конференцијата, тимот на бугарскиот премиер му подари „здраво червено јаболко“ на Ковачевски.