Свет

Бројот на цивилни жртви во Авганистан е зголемен во април

 Според извештајот на Обединети нации, бројот на цивилни жртви во операциите извршени од завојуваните страни во Авганистан, е зголемен во април во однос на истиот период минатата година.

Во април, талибанците беа одговорни за 208 цивилни жртви, а власта на Авганистан беше одговорна за 172 цивилни жртви.

ОН повикаа на прекин на борбите и започнувањето на меѓу-авганистанските мировни преговори во рамките на мировниот договор потпишан од САД и талибанците во февруари.

Борбите во Авганистан помеѓу владините сили и талибанците се засилија  и покрај договорите