December 1, 2021 15:53
Балкан

Борел: ЕУ сака да ги надмине тешкотиите во проширувањето кон Западен балкан

Европската унија сака да ги надмине тешкотиите во проширувањето кон Западен Балкан и тоа беше заклучокот на неодамнешниот самит. Нема нов посебен пат на тој процес, изјави Жозеп Борел, високиот претставник на ЕУ во Луксембург по состанокот на шефовите на дипломатиите на Унијата.

На состанокот во Луксембург се разговарало за проширувањето и односите со Западен Балкан. На прес -конференција, од високиот претставник на ЕУ новинарите побараа да ја коментираат иницијативата на членовите на Европскиот парламент да подготват предлог за состанок на лидерите на ЕУ и Источното партнерство во соседството на ЕУ, на кој треба да се искористи искуството од проширувањето на Берлин процесот на Западен Балкан и да започне сличен модел на пристапување за земјите од Источното партнерство.