August 13, 2022 21:13
Балкан

Бодо Вебер очекува промена во односот на Берлин кон Вучиќ

Со доаѓањето на власт на новата коалициска влада во Германија може да се очекува промена на односот кон српскиот претседател Александар Вучиќ, оцени Бодо Вебер од берлинскиот центар за политики на демократизација.

Според него, германските власти ќе инсистираат на поголемо почитување на демократските принципи и владеењето на правото во земјата. Зелените ќе имаат многу поголемо влијание врз германската влада и ќе се залагаат за продолжување на европската интеграција на Западен Балкан. Може да има и отворена конфронтација со францускиот претседател Емануел Макрон поради неговата блокада на процесот, изјави Вебер за Њузмакс Адриа.

Бодо Вебер очекува ново рестартирање на преговарачкиот процес Косово-Србија, но и нов однос кон владата во Белград и лично кон претседателот Вучиќ, со јасен акцент на почитување на демократските вредности и владеењето на правото.