January 24, 2022 12:42
Македонија

Богоевски ги доби Ахмети и Џафери на Врховен за“Маџар Телеком”

Врховниот суд пресуди во корист на поранешниот разузнавач Слободан Богоевски, по побарана ревизија од Али Ахмети и Муса Џафери за неговото судење во случајот “Маџар Телеком” објави „Призма“.

Судењето почна во 2017 година. Тогаш Ахмети и Џафери го тужеа Богоевски пред граѓанскиот суд дека ги наклеветил во сведочењето пред Американската комисија за хартии од вредност, во постапка што се водела пред Окружниот суд во Њујорк во 2014.

Богоевски, толкувајќи го потпишаниот Протокол меѓу македонската влада и Маѓар телеком, ги појаснил иницијалите во документот (А.А. и М.Џ.), па рекол дека тоа се функционерите на ДУИ што зеле поткуп од 7,5 милиони евра за да обезбедат гаранција дека на македонскиот пазар нема да влезе друг телекомуникациски оператор.

Незадоволни од одлуката на скопска Апелација, тужителите преку своите адвокати ја обжалиле пресудата до Врховниот суд преку барање за ревизија.

Петтемина врховни судии оцениле дека исказот на Богоевски даден пред американските власти не е клевета и навреда, бидејќи се дадени во официјална судска постапка.

„За дадено мислење во судска постапка, тужениот не може да биде одговорен за клевета и навреда, затоа што таа изјава е дадена пред службени лица“, пишува во пресудата.

Судиите навеле дека и Богоевски немал никаква намера „тенденциозно да се деградираат личностите на тужителите“, а во сведочењето кажувал работи што му биле познати и самиот ги засведочил.

Ахмети и Џафери, на Богоевски, наместо да добијат 2,5 милиони евра, кои ги бараа како надоместок за нематеријална штета, сега треба да му платат околу 500 евра за одговорот на нивното барање за ревизија и судски трошоци.

– Мала победа на правдата но важна за општиот амбиент и за сите останати кои се предмет на вакви неосновани тужења од страна на носители на политички функции, вака гласи првичната реакција на екс шефот на  тајната полиција, Слободан Богоевски.

anime streaming. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

watch anime 4Anime Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Movie: Mugen Train (Dub)

stream anime online One Piece

4Anime Fairy Tail Episode 173

Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town? Episode 9

4 anime biz Tokyo Revengers