August 10, 2020 23:32
Балкан

БиХ бележи зголемен број на мигранти

Бројот на мигранти во Босна и Херцеговина се зголемува откако во соседните држави се симанти забраните за движење кои беа на сила поради пандемијата од коронавирусот. Моментално во БиХ има околу 7.000 мигранти изјави шефот на Мешуанродната организација за миграција во БиХ, Питер ван дер Оверарт.

Според него бројот на новопристигнатите мигранти во земјата е помал споредено со истиот преиод минатат година. Во центрите за мигранти има околу 5.200 лица, додека остананатите се саношаат за пренеоќишет надовр од камповите. Во наредниот период не се очекува зголемен прилив на мигранти неделно отколку што е сегашниот.

Од сегашните притигнати мигранти најголем број се од Бангладеш и тие не се задржуваат долго во прифатните центри.