Македонија

Битиќи: Раст на економијата во третиот квартал од 2021 на БДП од 3,0%

Официјалните статистички бројки за движењето на целата економија во третиот квартал од 2021 бележат раст на БДП од 3,0%, со што стапката на раст за првите три квартали во 2021 е 4,9%, и истата е на нивото од планот и проекциите за раст на економијата за цела 2021 година од 4,1%.
Ваквиот раст го бележиме во кварталот кога нашиот најголем економски партнер Германија, кон која остваруваме скоро половина од извозот на државата, бележи раст на БДП од 2,5% и се уште е под негативно влијание на пандемијата и нарушените синџири на снабдување.
Иако БДП не секогаш ја дава целосната слика и јас не сум поборник да се водиме само по него како показател, сепак бројките не лажат. Имаме пораст, имаме заздравување на економијата проследено со константно зголемување на платите, и ова секако е показател дека сме на правиот пат и дека во последните две години спроведуваме соодветни економски политики.
Гледано по сектори, од претходно споменатите причини, најголем пад од 5,8% имаме кај „Преработувачка индустрија“, додека најголем раст во третиот квартал од 11,0% бележи секторот „Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање; Објекти за сместување и сервисни дејности со храна“ изјави вицепремиерот Битиќи на фејсбук профилот.

4anime. biz. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO

JUJUTSU KAISEN (Dub) Episode 16

4Anime Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time

4Anime Demon Slayer: Entertainment District Arc Episode 1

4anime tv Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba