Економија Македонија

Бислимоски: Со УСАИД ги изработивме сите подзаконски акти со кои се штитат потрошувачите

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) доби благодарница за успешна соработка во спроведување на Проектот на УСАИД за развој на регионални пазари на енергија, информираат од регулаторното тело.

Со помош на УСАИД заедно ги подготвивме сите подзаконски акти, кои се обврска од Третиот енергетски пакет на ЕУ за коишто Енергетска заедница три години по ред не прогласува за најдобро регулаторно тело, изјави претседателот на РКЕ Марко Бислимоски на завршниот настан „Идните предизвици во развој на енергетскиот сектор во Република Северна Македонија” организиран од проектот на УСАИД за развој на регионални пазари на енергија, каде што и му беше врачена благодарницата.

– Во пракса Законот за енергетика покажа дека ги штити граѓаните и во кризни услови како сега на начин што во моментов цената на ЕСМ е 36,1 евра за мегават час , додека на берза цените достигнуваат и над 200 евра. Заедно со УСАИД ги подготвивме подзаконските акти кои се креирани исклучиво за да ги штитат потрошувачите и да обезбедат стабилност и сигурност во испораката на електричната енергија. Усвојувањето на обврските од Третиот енергетски пакет на РКЕ и донесе статус на најдобар регулатор во рамките на Енергетската заедница три години по ред, рече Бислимоски.

Тој посочи дека интензивни инвестиции во домашни енергетски капацитети, спојување на пазарите, зголемување на домашното производство на електрична енергија од обновливи извори се клучни во зголемувањето на енергетската независност и истакна дека зеленото сценарио е можност за структурна и праведна енергетска транзиција на целиот енергетски сектор.

anime stream. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

The Rising of the Shield Hero (Dub) Episode 24

anime websites Attack on Titan (Dub)

4Anime Your Lie in April Episode 18

anime stream 4Anime Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai

Gintama

tải go88