October 26, 2021 21:10
Економија Македонија

Бесими: Реформските мерки ќе бидат насочени кон зелена и дигитална транзиција, подобрување на деловното опкружување и намалување на неформалната економија

Министерот за финансии Фатмир Бесими заедно со вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи, министерката за образование и наука Мила Царовска, министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски и членовите на меѓуресорската Работна група за подготовка на Програмата на економски реформи 2022 – 2024, го одржаа Вториот состанок во рамки на процесот на подготовка на Програмата.

На состанокот се дискутираше за предлог реформските мерки кои ќе бидат вклучени во Програма за 2022-2024, а ќе бидат насочени кон зелена транзиција, дигитална трансформација, подобрување на деловното опкружување и намалување на неформалната економија, како и унапредување на човечкиот капитал.

Предложените мерки кои ќе бидат дел од ПЕР 2022-2024 година произлегуваат од препораките коишто се дел од усвоените заклучоци на годинашниот Дијалог за економски политики одржан во јули 2021 година со претставниците на земјите членки на ЕУ, Западен Балкан и Турција, како и Оценката на ЕК за Програмата на економски реформи 2021 – 2023.

Се дадоа препораки за подобрување на првиот нацрт текст на предлог реформските мерки. Тие во наредниот период ќе бидат разгледувани во рамки на советодавната мисија на ЕК и дадени на консултации со јавноста.

Ова е континуиран процес, кој се спроведува заедно со ЕУ и претставува подготовка за учество во процесот на економски и фискален надзор на државите членки на ЕУ со цел спроведување на клучните реформски процеси во земјава, коишто ќе го интензивираат дијалогот со ЕУ.

Програмата на економски реформи ја прикажува усогласеноста на среднорочната макроекономска и фискална рамка со секторските структурни реформи за промовирање на конкурентноста и растот. Целокупниот процес на подготовка на документот го координира Министерството за финансии со учество на релевантните државни институции. Програмата треба да биде доставена до ЕК најдоцна до 31 јануари 2022 година

Watch PriPara & Kiratto Pri☆chan Movie: Kirakira Memorial Live Episode Full

Website https://animeheaven.pro: Watch Seitokai Yakuindomo animeheaven Episode 13 anime heaven org

Website https://animeflix.nl: Watch Natsume's Book of Friends Season 3 animeflix Episode 13 spirited away animeflix

4Anime: Air Master anime episode 27 online free at https://4anime.biz 4anime official site

Metooo: https://www.metooo.io/u/gogoanimebe

Medium: https://medium.com/@gogoanimelol