February 3, 2023 10:51
Балкан

Белувук во голема неволја: Лука Бојовиќ утре пристигнува во Белград

Поранешниот лидер на новиот „земунски клан“ Лука Бојовиќ (49) утре треба да пристигне во Србија.
Според одлуката на Министерството за правда на Шпанија, по десет години минати во шпански затвор, односно отслужување половина од казната за организиран криминал, тој ќе биде депортиран и со авион вратен во родниот Белград.

Министерството за правда на Србија пред неколку недели соопшти дека е информирано од шпанските власти за покренување постапка за депортација на српскиот државјанин Лука Бојовиќ, кој во таа земја издржувал затворска казна од 18 години за учество во организиран криминал. Во соопштението беше наведено и дека во моментов против Бојовиќ во Србија не се води кривична постапка, ниту пак му е изречена казна и дека треба да одлежи.

Доколку пристигне утре, со Бојовиќ ќе разговараат припадници на МУП на Србија, кои, според неофицијални информации, ќе го предупредат дека е безбедносна закана.

Во Србија еднаш беше обвинет за убиство на Бранко Јефтовиќ Хорхе и обид за убиство на Андрија Драшковиќ и Зоран Недовиќ Шок во 2004 година, како и за убиство на нивните телохранители Дејан Живанчевиќ и Милутин Јовиќиќ, кои загинаа во таа прилика. Тој беше законски ослободен од сите тие обвиненија, а Србија не го товари Бојовиќ за никакво кривично дело.

За време на неговото затворање во шпанскиот казамат, во 2013 година беше убиен и самиот брат на Бојовиќ, Никола, кој се сомневаше дека „паднал“ како невина жртва во војната со браќата Сарановиќ.

Во меѓувреме остана и без кумот Драгослав Милорадовиќ и адвокатот и пријател Драгослав Миша Огњановиќ.

Овие две ликвидации не се расветлени, а се сомнева дека се работи за конфликт меѓу „кавачкиот“ и „шкаљарскиот клан“. На Бојовиќ му „припишаа“ блискост со вториот.

За потсетување, бандата на Вељко Беливук е под водство на лидерот на „кавачкиот клан“, Радоје Звицер,  а токму Веља Невоља се поврзува со убиствата на Милорадовиќ и Огњановиќ.