August 19, 2022 12:30
Свет

Белорусија започна воени вежби во две фази

Белорусија започнува воена вежба која ќе се спроведува во две фази.

Министерството за одбрана на Белорусија соопшти дека денеска ќе започнат дводневните командно-штабни вежби на 19-та гардиска специјална механизирана бригада со цел да се вежбаат одбранбените операции, пишува РИА Новости.

„ Во согласност со планот за обука на Северозападната оперативна команда, од 28 јуни до 30 јуни 2022 година ќе се спроведе командно-штабна вежба со 19-та гардиска посебна механизирана бригада. Целта на маневрот е обука на команда и контрола на воената единица во одбранбена операција“, се наведува во пораката на Телеграм на прес-службата на министерството.

Вежбата се изведува во две фази.

Според извештајот, во првата фаза војниците ќе ги елаборираат прашањата за организирање на одбранбената борба, управување со воените единици и единици за време на подготовката за воени дејствија, организирање интеракција и сеопфатна поддршка во интерес на решавање на одбранбените задачи.

Во втората фаза, тој ќе го елаборира прашањето за обука за управување со подредените воени единици и единици на бригадата при водење одбранбена борба, зголемување на опстанокот на војниците во сложено опкружување кое брзо се менува и земајќи ја предвид анализата на резултатите од современите војни и вооружените конфликти.

Единицата што го формира столбот на вежбата, 19-та гардиска механизирана бригада, е формација на вооружените сили на Белорусија со седиште во Заслоново. Бригадата ги наследува традициите на Вториот гардиски механизиран корпус на Советската армија.

Единицата беше стационирана во Унгарија за време на Студената војна, а по распадот на СССР беше прераспределена во Белорусија.