April 6, 2020 02:47
Свет

Белгија: Родители бараат мерки од градинка по враќањето на бебе од Кина

Единаесетмесечно бебе вратено од Кина во Белгија овој викенд треба да тргне во градинка оваа недела, но родителите на другите деца изразуваат загриженост и бараат мерки за заштита од властите.

Но, градоначалникот на градот каде се наоѓа градинката што ја посетува бебето тврди дека не постои ризик и дека нема потреба да му се забрани пристап.

-Разбирам дека родителите на другите деца се загрижени, но некогаш морате да им верувате на информациите што ги имате. Ова е сторено преку повеќе канали како министерството за здравство како и докторите на Здружението за деца и семејства и информациите се смирувачки, изјави Кристоф Деграф за белгиско радио.

Бебето, кое е од кинеско потекло, било во градот Хуанг со неговите родители каде посетувале роднини за кинеската нова година.

Родителите ги увериле белгиските власти дека мерките во градот Хуанг се стриктни и дека тие не излегувале од нивниот дом додека биле во Кина.

Деграф за медиумите порача дека има доверба во информациите добиени од родителите, но нејасно е до овој момент каков вид здравствени контроли поминало бебето по неговото враќање од Кина.

Коронавирусот однесе стотици жртви ширум светот, илјадници други се заразени. Земјите во ЕУ преземаат мерки на репатријација и згрижување на болните. Еврокомесарот за управување со кризи, Јанез Ленарчич, утринава призна дека епидемијата претставува голема опасност за јавното здравје.