August 19, 2022 13:44
Економија Македонија

Бектеши на Фејсбук: Понудената цена на струјата од страна на ЕСМ е одговорна одлука

Понудената цена на струјата од страна на ЕСМ од 48 евра, не е ниту нереална (во вакви околности), а најмалку политичка. Тоа е ОДГОВОРНА ОДЛУКА.

Просечната цена за мегават час електрична енергија за периодот Јули-Декември 2022 година на берзите се движи околу 350 евра.

Во услови на енергетска криза, како одговорна Влада, секогаш им излегуваме во пресрет на граѓаните, така и ќе продолжиме во иднина. Со мерките кои што досега ги превзема Владата надоместивме 80% од фактурите за струја за домаќинства и над 60.000 компании беа покриени од Владата.

Во оваа насока ќе продолжиме и понатаму се со цел да ги заштитиме граѓаните од ценовни шокови.

Фејсбук статус на Крешник Бектеши – Министер за економија