August 20, 2022 01:10
Македонија

БГНЕС: На Самоиловата тврдина ќе пишува дека Самоил бил бугарски цар

БГНЕС го објави протоколот според кој на спомениците треба да стои дека Цар Самуил е „бугарски“.

Францускиот предлог за решавање на спорот меѓу Бугарија и РС Македонија се состои од три независни елементи кои можат само целосно да одговорат на прашањето дали Македонија е подготвена да започне преговори за членство во ЕУ, јави известувачот на БГНЕС.

Пред свикувањето на Првата меѓувладина конференција, Скопје се обврза да ја усвои веќе усвоената формулација од Заедничката историска комисија во врска со цар Самуил како бугарски крал, веднаш менувајќи ги знаците и натписите на неговите споменици во земјата и на Самуиловата тврдина во Охрид.

Предвидено е и веднаш да се смени текстот за цар Самуил во учебникот за VII одделение, како и да се претстави примерок од лекцијата што ќе ја отслика новата формулација во согласност со постигнатиот компромис. Билатералниот протокол предвидува на сличен начин да се решаваат и други спорни историски теми, со што ќе се интензивира работата на историската комисија.

Досега овој Протокол не е потпишан и најверојатно ќе има дополнувања и појаснувања кои треба трајно да ги отстранат сите спорови меѓу двете земји кои се однесуваат на периодот од почетокот на 20 век до средината на минатиот век.

Лидерот на ГЕРБ и поранешен премиер на Бугарија, Бојко Борисов, денеска ја коментираше политичката криза во неговата криза и францускиот предлог за деблокада на Македонија го оцени „како најдобар“.