October 19, 2021 03:41
Македонија

Бајрами: Секој објект треба да издржи пожар најмалку половина час

Во случајот со тетовската модуларна болница, не е битен изворот на пожарот, туку дали објектот бил изграден замајки ги во предвид барањата за заштита од пожар предвидени и со закон, според кои тој во целина требало да биде отпорен на пожар најмалку 30 минути, вели за Фокус градежниот инжинер Неџат Бајрами.

Според него, тоа време е потребно за евакуација на пациенти, кадар и евентуално опрема. Исто така, додава тој, мора да се обезбеди дека објектот нема да се сруши за минимално време проектирано на отпорност од пожар.

–Пожарот можел да биде предизвикан и од пироман, меѓутоа објектот во целина треба да стои и пожарот да не се прошири за времето димензионирано на отпорност од пожар. И, да не изостави фактот дека воопшто немало инсталирано никаков систем за алармирање во случај на пожар – smoke-detector, ниту пак fire sprinkler system – посочува Бајрами, врз основа на постоечката легислатива во земјава, но и врз база на лично искуство при изградба на камп за бегалци во Германија.

AnimeTV Watch english anime Online in HD for FREE

AnimeHeaven Watch anime online, English anime online HD

TwistMoe: Jungle De Ikou! (Dub) anime episode 3 online free at https://twistmoe.net gogoanime

Tenchi Muyo! In Love Episode Full

Gogoanimelol wordpress: https://gogoanimelol.wordpress.com/

Producthunt: https://www.producthunt.com/@kissanimemx