November 29, 2022 06:20
Свет

Бајден со предупредување до нафтената индустрија да не го користи ураганот како изговор за зголемување на цените на горивото

Американскиот претседател  Џо Бајден ги предупреди енергетските компании да не го користат ураганот Иан како изговор за зголемување на цените на нафтата и гасот.

– Сакам да додадам уште едно предупредување – предупредување до раководителите на нафтената и гасната индустрија. Немојте, повторувам, немојте да го користите ова како изговор за да ги зголемите цените на бензинот или да го измачувате американскиот народ, рече Бајден на почетокот на конференцијата за глад во Америка.

Бајден рече дека ураганот „не дава оправдување за зголемување на цените на пумпените станици”  – САД гледа. Индустријата треба да ја направи вистинската работа, додаде Бајден.

Тој истакна дека цените на нафтата паднале доста во однос на економски дестабилизирачките рекорди претходно оваа година и оцени дека „цената на гасот исто така треба да се намалува”.

Демократот посочи дека советниците му рекле дека помалку од два отсто од дневното производство на нафта во САД било погодено од ураганот, така што „ова мало, привремено влијание на бурата врз производството на нафта не дава никакво оправдување”.

– Ако трошоците за гориво нагло се зголемат ќе побарам од официјалните лица да проверат дали продолжуваат поскапувањата, рече тој.

Има неколку знаци дека просечните цени на бензинот значително скокнале во Флорида со приближувањето на ураганот.