January 19, 2021 15:27
Економија

Бабовски : Исплатени 152 милиони денари за субвенции за втора фаза произведено и предадено млеко

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, на сметките на 6,755 сточари исплати над 152 милиони денари за произведено и предадено  овчо, кравјо и козјо млеко од втора фаза. Директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски, информира дека средствата од оваа  мерка, се свеж капитал кои треба да им помогне на сточарите, да ја обезбедат потребната количина на храна за презимување на стоката.

„Преку мерките од  програмите за земјоделство и рурален развој, создаваме поволни услови за подобрување на сточниот фонд, зголемување на домашното производство на млеко, а со тоа и обезбедување на суровина за домашните капацитети за производство на млеко, млечни производи како и домашно произведено месо. Пандемијата со „ковид 19“ уште повеќе ја нагласи потребата од здрава, безбедна храна. Владата, Агенцијата и министерството ќе продолжат да создаваат поволни услови за одржливо земјоделство, негова модернизација,  со што ќе се овозможи задоволување и на домашните потреби со земјоделски производи но и за извоз. “ – информира директорот Бабовски.

 

Агенцијата, Владата и министерството ќе продолжи со навремената и неселективна исплата на субвенции за сите кои правно – законски се стекнале со право за добивање на финансиска  поддршка во земјоделството.

Земјоделството е наша шанса за успех. Затоа сите заедно да работиме на производи со додадена вредност што позитивно ќе се одрази и врз земјоделците, но и врз бруто домашниот производ.

Watch Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town? Episode 2 at website https://animeflix.nl. See more animeflix one punch man

Watch Violet Evergarden Movie Episode Preview at website https://animefreak.ws. See more anime freaks website