Економија Македонија

„Аџибадем Систина“ отвора педијатриски ковид-центар врвна грижа за најмалите пациенти  

Петтиот бран на пандемијата со Ковид-19 предизвикан од омикрон-сојот, кој се карактеризира со голема инфективност и многу лесна преносливост, доведе до зголемување на бројот на позитивни и болни деца и адолесценти. За таа цел Клиничката болница „Аџибадем Систина“ од утре, петок, 28 јануари, отвора комплетно нов педијатриски ковид-центар.

Новиот ковид-центар за деца има посебен влез и е целосно изолиран и одделен од другитеоддели на болницата со цел да се обезбеди максимална заштита за најмалите пациенти. На овој оддел ќе се третираат деца на возраст до 16 години, а располага со педијатриска ковид-амбуланта, дневна болница и дел наменет за хоспитализација, каде што децата може да бидат хоспитализирани заедно со придружба. Во дневната болница кај децата ќе се изведуваат потребните дијагностички постапки, ќе се дава соодветна терапија, ќе се мониторираат и следат сèдо стабилизација на нивната здравствена состојба или ќе се преземат мерки за нивна хоспитализација.

„Со петтиот бран на пандeмијата со ковид предизвикан од омикрон-сојот се наметна потребата од обезбедување здравствена грижа на децата кои се ковид-позитивни во нашата установа, со посебно издвоен простор надвор од останатиот дел на болничките капацитети. Педијатрискиотковид-центар ќе има можност за амбулантски прегледи, правење на сите потребни иследувања и по потреба третман во дневна болница. За потешките случаи, пак, ќе има можност и за хоспитализација во дел од нашиот ковид- центар, во изолирани болнички соби, во кои детето ќе може да престојува заедно со родител/придружба. Грижата и третманот на децата со ковид ќе биде спроведуван од страна на искусни педијатрипулмолози, инфектолози, анестезиолози и професионалци од други специјалности кои се на располагање на нашата болница“ – изјави прим. д-р Душко Фидановски – шеф на Одделот за педијатрија.

Во зависност од здравствената состојба и компликации кај децата,за здравјето на најмалите пациенти на располагање е целиот експертски мултидициплинарен тим на специјалисти од болницата.

Педијатрискиотковид-центар ќе работи од 9 до 16 часот секој работен ден, а за време на викендите дежурниот тим ќе биде на повик. Закажувањето термин ќе се одвива на телефонскиот број 02 30 99 500.

 

watch anime dub. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

AnimeFreak Fairy Tail (Dub) Episode 173

Tokyo Revengers (Dub)

My Hero Academia Season 3 Episode 25

AnimeFreak The Rising of the Shield Hero (Dub) Episode 20

Bleach (Dub) Episode 363