October 19, 2021 16:02
Македонија

Асоцијацијата „Паблик“ објави јавен повик за тренинг програма на социјални ментори за работна интеграција

Скопје, 21 јуни 2021 (МИА) – Во тек е јавен повик за социјални ментори за работна интеграција, чија едукативна програма е верификувана од страна на Центарот за образование на возрасни. Северна Македонија и регионот, по шестмесечна едукација ги доби првите десет социјални ментори, чија главна цел е насочување во професионалниот и личен развој на ранливите лица. Рокот за пријавување е до 11 јули 2021 година, информира Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој, „Паблик“.

– Маргинализираните групи сограѓани отсега ќе може да бидат зајакнати со вештини и знаење кои ќе им овозможат поподготвени да влезат на пазарот на трудот, и со тоа да водат самоопределен и финансиски независен живот. Нивните капацитети ќе бидат поддржани со улогата на новопрепознатото занимање во земјава, ментор за работна интеграција, чија едукативна програма е верификувана и од страна на Центарот за образование на возрасни, велат од „Паблик“.

Климентина Илијевски, извршна директорка на „Паблик“ вели дека спроведените состаноци со бизнис секторот, институциите и граѓанскиот сектор во текот на минатата година покажаа дека професијата ментор за работна интеграција станува неопходност на патот кон создавање инклузивни работни места.

– Предизвиците што го оневозможуваат влезот на маргинализираните лица на пазарот на труд се бројни и доаѓаат и од поединецот, и од микросредината и од макросредината. Надминувањето на овие бариери на сите нивоа е паралелен процес, но, се случува најмногу да заглавиме на крутиот, нефлексибилен систем, а сето ова прави и негативно влијание на резултатите што сме ги постигнале на лично ниво кај тешковработливото лице и на резултатите во неговата микросредина којашто е исклучително важно да е поддржувачка, објаснува Илијевски.

Аплицирањето за јавниот повик е достапно на следниот линкки/дма/

Website https://animetv.cc: Watch Sword Art Online Alternative: Gun Gale Online - Refrain animetv Episode Full anime tv animania

AnimeKisa Watch anime online, English anime online HD

[email protected] (Dub) Episode 2

AnimeHeaven Watch anime online, English anime online HD

About: https://about.me/gogoanimelol

Mobygames: https://www.mobygames.com/user/sheet/userSheetId,819347/