November 16, 2019 01:09
Свет

Анкета: Сè повеќе Британци подготвуваат залихи од храна и лекови поради Брегзит

Сè поголем е бројот на Британци кои поради Брегзит подготвуваат  залихи на храна и лекови, покажува новото истражување, спроведено помеѓу 5 и 9 септември.

Според податоци за агенцијата Кантор, специјализирана за анкети, девет отсто  од жителите на Велика Британија веќе се снабдиле со најнеопходни прехранбени продукти пред 31 октомври, датум за напуштање на државата на ЕУ. Тоа се три проценти повеќе од податоците за август.

Подеталниот преглед на истражувањето покажува дека најголем процент на оние кои се снабдуваат со храна се поддржувачи на Либерално-демократската партија, која е единствената партија со јасен став да остане во ЕУ.

Покрај тоа, возрасната група од 25-34 години е најмногу загрижена за овој проблем, каде преовладуваат мажи.

Во  говорот пред Конгресот на британските синдикати, лидерот на лабуристите Џереми Корбин предупреди дека Брегзит без договор ќе доведе до загуба на работни места, зголемување на цените на храната и недостиг на лекови. 

Нови вести

Кипар тврди дека Турција го прекршува меѓународното право во потрагата по нафта и гас

Filip

Истражување: Климатските промени ги изложуваат идните генерации на доживотни здравствени проблеми

Filip

На 9 декември средба на Макрон, Путин, Зеленски и Меркел

Filip