March 24, 2019 23:01
Свет

Анкета: Повеќето Британци сакаат да останат во ЕУ

Повеќе Британци сакаат да останат во Европската унија, отколку да ја напуштат, покажа анкета што ја спроведе агенцијата за истражување на јавното мислење „ЈуГов”.

Анкетата исто така покажува дека Британците би сакале сами да донесат конечна одлука за статусот на Велика Британија во Европската унија.

Ако референдумот се одржи денеска, 46 отсто од британското население би се изјаснило за останување во ЕУ, додека 39 отсто би гласале за конечен „развод” од европскиот блок.

Останатите луѓе кои ги испитувала агенцијата изјавиле дека или не би гласале или дека немаат став.

Светските агенции наведуваат дека кога ќе се земат предвид и апстинентите и оние кои не сакале да одговорат на анкетата, 54 отсто од Британците на референдумот би се изјасниле за остамување во ЕУ.

Резултатите од оваа анкета, во која учествувале 25.000 Британци, се совпаѓаат со други анкети кои биле спроведени во претходните неколку месеци.

Нови вести

Објавени резултатите од големата истрага – Трамп не соработувал со Русија

Filip

Руски воени авиони со војници слетале во Венецуела, никој не знае зошто

Filip

Наставник по природни науки од Кенија избран за најдобар на светот

Filip