June 26, 2022 22:30
Економија Македонија

Ангеловска-Бежоска: Очекувањата се дека каматните стапки ќе одат нагоре, се прават обиди тоа да биде умерено

Очекувањата се дека каматните стапки ќе одат нагоре, но се прават обиди тоа да биде умерено и да не се одрази значително кај населението и корпоративниот сектор, изјави денеска гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска.

Одговарајќи на новинарски прашања по објавувањето на пролетните макроекономски проекции, гувернерката рече дека затегнувањето на монетарната политика се прави внимателно и умерено за да нема нагли промени кај активните каматни стапки.

– На глобалните финансиски пазари веќе одреден период има нагорно поместување на каматните стапки. Ние сме дел од глобалниот трговски и финансиски систем и тоа што се случува во глобалната економија, има влијание и кај нас. Оттаму, како централна банка почнавме со затегнување на монетарната политика, но тоа го правиме внимателно и поумерено со цел да нема нагли промени кај активните каматни стапки, рече Ангеловска-Бежоска.

Народната банка на двапати ја зголеми основната каматна стапка по 0,25 процентни поени и таа сега е на ниво од 1,75 проценти.

https //go88. vin play go88 cc cách ăn tiền go88

đăng nhập game sunwin sunwin cổng 2 sunwin aaa