Свет

Амстердам најави нови даноци за туристичко преноќување

Градските власти на Амстердам најавија нови даноци на турстичките преноќувања, чиј број изминатите години нагло порасна, а новите приходи од туризмот ќе бидат насочени во одржување на градот.

Амстердам веќе наплаќа седум отсто од данокот на хотелски сметки, а градските власти најавија нови даноци со кои хетелските гости за ноќевање во иднина ќе плаќаат дополнителни 3 евра во градската благајна.

Со оваа мерка Амстердам очекува да ги зголеми приходите за ополнителни 100 милиони евра годишно, кои ќе ги насочи во помош за сочување на историските панорами на градот.

Исто така градот планира во следните неколку години да вложи 289 милиони евра во одржување на мостови, канали и улици.

Нови вести

Избори за ЕП: Гласање во Латвија, Малта и во Словачка

Daniela

Северна Кореја прекрши резолуции на ОН со ракетните проби

Daniela

САД: Суд блокираше изградба на ѕидот кон Мексико

Daniela