April 15, 2021 10:52
Свет

Американско ЦДЦ: Ковид-19 го зголемува ризикот од смрт кај дебели луѓе

Луѓето кои се многу дебели и страдаат од Ковид-19 имаат 60 проценти поголем ризик од смрт отколку оние кои имаат нормална телесна тежина, покажуваат новите податоци на американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

Исто така, дебелите луѓе се изложени на поголем ризик да добијат потешка форма на Ковид-19 што бара болничко лекување.

„Наодите се слични на оние од претходните студии, кои покажуваат зголемен ризик од сериозен Ковид-19 кај популацијата со прекумерна тежина“, велат во ЦДЦ.
Се претпоставува дека дебелите луѓе веќе имаат повисоко ниво на воспаление во телото, а коронавирусот ја влошува оваа состојба, особено во срцето и белите дробови.

Новата голема студија за ЦДЦ се заснова на податоци од речиси 150.000 пациенти со Ковид-19 лица во 238 болници во САД, од кои 28 проценти биле со прекумерна тежина и 51 процент биле дебели.

Дебелите луѓе со индекс на телесна маса помеѓу 30 и 34 година имале 7 проценти поголеми шанси за хоспитализација и 8 проценти поголем ризик од смрт отколку пациентите со нормална тежина. Многу дебелите луѓе со индекс на телесна маса над 45 имале 33 проценти поголеми шанси за хоспитализација и 61 процент поголем ризик за смрт.

Новите откритија ја поддржуваат приоритетната вакцинација на луѓе кои спаѓаат во категоријата на многу дебели.