January 29, 2022 07:42
Македонија

Американски експерт за сајбер безбедност ќе го советува Министерството за одбрана

Како дел од соработката и стратешкото партнерство со Соединетите Американски Држави, од денеска во Министерството за одбрана на Република Северна Македонија ќе биде ангажиран американскиот советник за сајбер безбедност, Франк Ранеро, долгогодишен експерт во оваа област.

Министерката Радмила Шекеринска му посака добредојде на новиот советник на состанокот на кој присуствуваше амбасадорката на САД, Кејт Мари Брнз, одбранбениот аташе и претставник од Канцеларијата на САД за одбранбена соработка со Северна Македонија, и рече дека неговата улога ќе биде важна во развојот на нашата сајбер одбрана. „Северна Македонија и САД уште еднаш покажаа дека сојузништвото има заеднички интереси, но и заеднички цели. Воедно, тоа сојузништво значи и дека стојат зад нас со своите експертски потенцијали”, рече министерката. 

Американскиот советник рече дека му е чест да учествува со својата експертиза во оваа сфера, во важен период за најновата членка на НАТО. Во следниот период тој интензивно ќе работи со клучниот сајбер персонал на исполнување на амбициозната агенда на Министерството за одбрана и заедничките напори за изградба и зајакнување на сајбер капацитетите на национално ниво. 

Во рамки на предвидените активности се планира развивање на нови т.н. сајбер авторитети и специјализирани сајбер тимови за брз одговор и мониторинг.

 

https://44anime.net/. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

4 anime Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Mugen Train Arc

online anime 4Anime Attack on Titan Season 3 Part 2

4Anime Tokyo Revengers (Dub)

stream anime online 4Anime The Daily Life of the Immortal King [Chinese Dub]

anime websites 4Anime My Hero Academia Season 2