January 23, 2020 09:07
Економија

Акциите на Кока-Кола 100 години на берза

Кока-Кола овие денови одбележува 100-ти роденден откако за првпат се појавија нивни акции на берза.

Акциите на Кока-Кола за првпат се појавија на јавна понуда во 1919 година, откако Аса Кандлер ја продаде компанијата на Ернест Вудруф и неговите деловни партнери.

За да соберат средства за раст на компанијата, тие понудија 500.000 акции на јавноста по цена од 40 долари. Во 1919 година, Кока-Кола се продаваше на само шест пазари надвор од континенталниот дел на САД. Денес е присутна во повеќе од 200 земји.

Кока-кола беше единствен производ на Кока-Кола со децении, но со текот на времето нејзиниот опсег се прошири за да вклучува повеќе од 500 различни производи, вклучувајќи кафе, спортски пијалоци, сокови, чај и многу повеќе.

Во исто време кога компанијата растеше, исто така и нејзината вредност растеше. Почетната акција од 40 долари со реинвестирана дивиденда денес би вредела повеќе од 18 милиони американски долари, или дури 450.000 пати повеќе од првичната вредност.

Нови вести

„Тојота“ повлекува 3,4 милиони возила поради дефект

Valentina

Како до промена? Да ги избереме најдобрите за јавните претпријатија

Igor

Склучен меморандум за соработка помеѓу Народната банка и Комисијата за заштита на конкуренцијата

Igor