Свет

Ако патувате во Рим, внимавајте на вашето однесување

Минатиот месец градоначалникот на Рим потпиша измена на закон со која се предвидуваат построги казни за непримерно однесување во престолнината која годишно ја посетуваат околу 9,5 милиони туристи.

Новата одредба, со која законот се менува за првпат по 1946. година, го санкционира пијанството во доцните вечерни часови во јавност, влегувањето во фонтани и некултурното однесување во близина на важни историски локалитети.

Одредбата исто така и дава повисок авторитет на локалната полиција која има право да им забрани на вадалите влез во одредени делови од градот, а таквата забрана може да ја имаат и во наредните неколку месеци.

„Лошото однесување го уништува градот и неговите знаменитости во центарот. Во текот на летото, луѓето се бањаат во најпознатата фонтана во светот. Ѓубрето привлекува галеби, па сега Рим изгледа како од филм на Хичкок“, заклучува Сара Верде, извршна директорка на агенцијата „Rome tour guide“.

Нови вести

Зариф до Трамп: Обидете се со почитување – тоа успева

Daniela

Американски обвинители запленуваат лични работи на Асанж од Амбасадата на Еквадор

Daniela

Протести на таксистите, сопствениците на автошколи и Брзата помош во Франција

Valentina