Македонија

Азески: Петков како претставник на младата генерација ќе донесе просперитет во македонско-бугарските релации

Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија, Бранко Азески смета професионалната биографија на новиот бугарски премиер Кирил Петков е фактор којшто ветува дека ќе помогне во хармонизирањето на македонско-бугарските релации. Според Азески, пресвртот во решавањето на споровите ќе дојде тогаш кога ќе дојдат новите генерации, а според него токму Петков е претставникот на новите генерации и предвесник на овие промени.

Азески истакна дека вербата за резолуција на актуелните спорови е во младите генерации коишто треба да покажат лидерство слично на она во Западните системи. Во таа насока, тој истакна и дека токму Петков е тој што треба да биде оној што ќе треба да ги направи тие чекори коишто ќе треба да донесат развој и просперитет во регионот.

Во своето гостување на вчерашното издание на Топ Тема, Азески истакна дека потребено е на хоризонтот за решавање на актуелните спорови да дојдат луѓе што ќе ја надминат историјата и ќе ја покажат иднината. И во своето јавно обраќање коешто Азески го имаше минатиот месец, а и во вчерашното гостување тој ја истакна потребата од формирање на таканаречена „Комисија на иднината“ којашто треба да почива на економски параметри и којашто ќе отвори нови перспективи и за двете држави.

„Балканот е обременет со многу проблеми. Единственото врзно ткиво за овој регион може да биде само бизнисот. Оваа теза ја застапувам, во неа верувам и за неа се борам“ – изјави Азески.

Во своето гостување Азески дополнително се осврна на идните инвестициски подвизи коишто треба да ги приближат економиите на Северна Македонија и Бугарија како изградбата на железничката пруга којашто треба да ги поврзува и двете држави, патната инфраструктура и трговската размена како главни економски предизвици.

AnimeHeaven - Watch HD Anime Online Free | AnimeHeaven.pro. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

AnimeHeaven Kuro Gal ni Natta kara Shinyuu to shitemita.

animeheaven AnimeHeaven Attack on Titan Final Season

english anime AnimeHeaven Pokémon Journeys: The Series

One Piece (Dub) Episode 765

animeheaven That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 Part 2