Магазин

Аеродромот во Виена гради огромна сончева електрана

Најголемата сончева електрана во Австрија се гради кај аеродромот во Виена. Осум сончеви централи ќе произведуваат речиси третина од годишната потрошувачка на енергија на аеродромот, што е еднакво на потрошувачката на 7.000 домаќинства.

Австрија цели да покрие 100 отсто од потребите, со обновлива енергија, до 2030 година.

Иако авијацијата – со 2,7 отсто, предизвикува само мал дел од глобалните емисии на јаглерод-диоксид, аеродромот во Виена го презема својот дел од одговорноста и постојано го намалува овој број преку сончеви инсталации и новите еколошки технологии.

– Виенскиот аеродром испрати јасен сигнал за иднината!, рече државниот секретар во Министерството за клима и енергија – Магнус Брунер.

Новата електрана ќе испорачува 30 милиони киловат-часови електрична енергија годишно со своите 55.000 соларни панели, со максимална моќност од 24 мегавати на површина од 24 хектари.

Според градскиот министер за финансии, Петер Ханке, заштитата на климата има највисок приоритет.

– Целта е јасна – климатска неутралност до 2040 година. За оваа цел, ние вложуваме во соларни централи, ветерници и хидроцентрали, централно греење и други технологии. Ќе произведуваме електрична енергија преку сончевите панели до 2025 година, и тоа максимум 250 мегавати, и на 800 мегавати до 2030 година, објаснува Ханке.

Погонот треба да биде завршен и ставен во функција пролетта следната, 2022 година.

animefreak. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

Hunter x Hunter (2011) (Dub) Episode 142

AnimeFreak Horimiya (Dub)

So I'm a Spider, So What? Episode 16

free anime My Hero Academia Season 3 (Dub)

AnimeFreak Horimiya (Dub) Episode 9

tải go88