Свет

Адис Ахметовиќ е нов известувач на Бундестагот за Западен Балкан

Германскиот политичар со босанско потекло, од редовите на владејачката Социјалдемократска партија (СПД), Адис Ахметовиќ е новиот известувач на Бундестагот за Западен Балкан, кој порачува дека за зачувување на мирот во Европа се важни мирот и стабилноста на Балканот, особено во БиХ.

Ахметовиќ, кој е член на комисијата за надворешна политика, го замени досегашниот известувачот на Бундестагот за Западен Балкан, Јосип Јуратовиќ.

Како известувач за Западен Балкан, тој, како што е наведено на неговата веб-страница, ќе води разговори, ќе подготвува мерки и ќе дава предлози за усвојување на одлуки во комисијата за надворешна политика.

Тој во својата функција ќе го информира Бундестагот и за развојот во Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Косово.

– На меѓународен план ни претстојат големи предизвици и среќен сум со новата задача. Нашата цел е социјалдемократските вредности на мирот и разбирањето да ги преточиме во конкретни дела, нагласи Ахметовиќ.

Тој посочи дека зачувувањето на мирот во Европа во иднина не се одлучува само на украинско-руската граница, туку значително и на Западен Балкан, особено во БиХ.

– Сакам активно да работам на зачувување на стабилноста и мирот во тој регион, додаде Ахметовиќ.

Инаку, Ахметовиќ е заменик известувач за регионите на Русија, Јужна Азија, Централна и Источна Европа, како и областите на меѓународната политика за климата, политиката на ресурси, енергијата и заштитата на животната средина.

AnimeDao - Watch English Subbed Anime Online | AnimeDao Official. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

The Daily Life of the Immortal King [Chinese Dub]

Banished from the Hero’s Party, I Decided to Live a Quiet Life in the Countryside Episode 10

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba (Dub) Episode 22

watch anime dub AnimeDao Dragon Ball (Dub)

anime dao So I'm a Spider, So What?