August 2, 2021 21:23
Македонија

Авторката Слаѓана Јакимовиќ: Со новиот учебник првачињата ќе ја засакаат математиката

Воведувањето во учењето математика на првачињата преку приказни, сказни, бајки и игри кои извираат од секојдневието на децата претставува најприроден и најубав, а воедно и најефективен начин за постигнување на дефинираните стандарди за оценување во новата наставна програма по математика, вели д-р Слаѓана Јакимовиќ, која заедно со м-р Ирена Богдановска ги подготвија новите материјали за учење по математика за прво одделение.

Јакимовиќ, како што соопшти Министерството за образование и наука, вели дека одлика на новиот учебник се богатите илустрации и разиграните визуелни приказни на секоја од задачите кои во себе носат истовремено и широк опсег на когнитивни барања на математичките задачи.

– Наставниците и наставничките со нив ќе ги воведат најмладите математичари преку работи со конкретни материјали, преку игри, драматизации на ситуациите и нам ни беше особено важно да го овозможиме овој широк опсег, широк спектар на содржини и когнитивни нивоа на задачите за да можат наставниците да ги користат во прилагодување на истите и да ја развиваат својата визија за наставата по математика, објаснува Јакимовиќ.

Според авторката, при изработката на учебникот по математика особено важно да се вметнат содржини со кои кај учениците ќе се поттикнува и се продлабочува интересот и љубовта кон изучувањето математика и градењето позитивна слика за себе, за тоа што значи да се биде математичар и да се чувствуваат удобно во улогата на математичари истражувачи, посочуваат од МОН.

Website https://gogoanime.be: Watch Tenchi Muyo! Ryo-Ohki: The Night Before The Carnival gogoanime Episode Full gogoanime dragon ball z

AniWatch: Flying Witch anime episode 12 online free at https://aniwatch.pro anime online

Website https://4anime.biz: Watch Tenchi the Movie 2: Daughter of Darkness (Dub) 4anime Episode Full persona 4 the animation english

Gab: https://gab.com/gogoanimelol

Ko-fi: https://ko-fi.com/kissanimemx0987

Pozible: https://www.pozible.com/profile/online-kissanime