December 1, 2022 17:31
Свет

Австрискиот ловец на плагијати најде нова „жртва“ – министерот за внатрешни работи

Ловецот на плагијати, Штефан Вебер, најде нова „жртва“, австрискиот министер за внатрешни работи Герхард Карнер, за кого тврди дека го плагирал дипломскиот труд.

Вебер вели дека Карнер направил плагијат на голем дел од работата, па дури и го преработил теоретскиот дел од својата теза. Тој истакнува, како што пренесува виенскиот дневен весник „Стандард“, дека, имајќи ги предвид тогашните правила за цитирање, делото е плагијат.

Според Вебер, во својот труд што го доставил во 1995 година, Карнер го препишал делото „Информации и одлуки за купување“ од Алфред Кус.

Карнер го цитирал Кус во неколку наврати и го споменува во списокот на користена литература, но тој без цитати препишал комплетни блокови од текстот од книгата на Кус.

Вебер тврди дека првите 30 страници од делото се „амалгам од туѓи текстови, кои не се доволно цитирани“.

Карнер во изјавата ги отфрли тие тврдења и рече дека својата работа ја напишал во согласност со тогашните важечки научни стандарди и технички можности од таа ера.

„Затоа сум целосно опуштен во врска со можните дополнителни проверки“, нагласи тој.

Во минатото, Вебер постојано ги разоткриваше плагијатните дела на политичарите, што доведе до оставка на некои. Врз основа на истрагата на Вебер, во 2017 година Универзитетот во Грац му ја укина докторската титула на поранешниот провинциски секретар за економија на Штаерска, Кристијан Бухман.

Поради ова, Бухман поднесе оставка. Минатата година, во јануари, тогашната министерка за труд на Австрија, Кристине Ашбахер, поднесе оставка откако Вебер кој изјави дека нејзината работа, која ја доставила до Универзитетот во Братислава и до Универзитетот за применети науки во Винер Нојштад, е плагијат.

Тој ја обвини и министерката за жени и интеграција Сузана Раб дека нејзината дипломатска работа содржи бројни плагијати, а во јануари годинава го критикуваше квалитетот на работата на министерката за правда Алма Задиќ.