August 13, 2022 19:49
Свет

Австралија го пријави првиот случај на омикрон

Австралија го пријави првиот случај на омикрон во земјата, но властите останаа цврсти во нивниот план за повторно отворање на економијата со надеж дека варијантата ќе се покаже поблага од претходните видови.

Новиот случај на зараза кај студент во Сиднеј е првата потврдена инфекција со омикрон на лице кое не патувало во странство, што е знак дека оваа варијанта сега е во заедницата, соопштија властите во Нов Јужен Велс (NSW).

Но, тие се воздржаа од менување на насоката бидејќи најнаселената држава во земјата продолжува постепено да се отвора по претходниот, повирулентен вид делта што резултираше со затворање повеќе од четири месеци.

„ Трансферот е секогаш загрижувачки, но повторно треба да го одржуваме во перспектива“, им рече на новинарите министерот за здравство на Нов Јужен Велс, Бред Хазард.

„ Во целиот свет, нема јасност околу тоа дали оваа конкретна варијанта ќе ни предизвика некој од проблемите што ни ги предизвикаа претходните варијанти“, додаде тој.

Австралија сега има девет потврдени случаи на омикрон, осум во Нов Јужен Велс, каде што живеат една третина од 25 милиони луѓе во земјата.

Иако некои држави ги зајакнаа контролите на внатрешните граници, федералната влада соопшти дека не планира да се врати на затворањата. Владата, исто така, го одложи планот за ослободување на странски студенти и квалификувани мигранти во земјата за две недели.

Австралијците кои се враќаат од Јужна Африка, исто така, мора да поминат низ двонеделен хотелски карантин.

Главниот владин советник за здравство Пол Кели рече дека земјата нема да препорача воведување на дополнителни дози на вакцината, како што направија другите земји, бидејќи нема докази дека претходна дополнителна доза на сегашната вакцина ќе ја зголеми заштитата од омикрон.