December 2, 2022 11:16
Балкан

Абазовиќ: Ќе гласаме за разрешување на Ѓукановиќ, 30 години сме заложници на еден човек

„Мислам дека во Собранието треба да се изгласа иницијативата за разрешување на претседателот Мило Ѓукановиќ бидејќи со тоа се испраќа важна политичка порака, а прашање за адвокатите е дали може да се операционализира поради ситуацијата со Уставниот суд“ – рече техничкиот премиер на Црна Гора, Дритан Абазовиќ.

Тој за „Гласот на Америка“, по неговото прво обраќање пред Генералното собрание на ОН, изјави дека на овој начин парламентот треба да испрати јасна порака за тоа што мисли за претседателот на државата.

„Тоа е многу важна политичка порака, дали може да се операционализира поради ваквиот Уставен суд, тоа сега е сомнително прашање за адвокатите, но дефинитивно 30 години бевме заложници на еден човек и сега треба да продолжиме да бидеме заложници“ – додаде Абазовиќ.

На прашањето зошто не ја поддржува иницијативата за скратување на мандатот на Собранието доколку сака избори, Абазовиќ одговори дека не може да се дозволи Ѓукановиќ да ја води играта.

Според неговото мислење, оваа иницијатива нема никаква врска со тоа кога ќе се одржат изборите. Дефинитивно мораме да имаме избори“, рече Абазовиќ и изјави дека мнозинството ќе одлучи кога ќе се одржат.